Miodowy deser na Kurpii

W szary długi i nudny dzień warto zaszaleć w kuchni. Poniżej przedstawiam kilka miodowych wariacji na poprawę humoru.

 

Zapiekane miodowe banany
Składniki:(przepis na 3 porcje)

3 banany,

2 łyżki mąki pszennej,

2 wiejskie jajka(duże),

1,5 łyżki bułki tartej,

1,5 łyżki stołowej masła

3 łyżki miodu

2 łyżki orzechów pistacjowych

Sposób przygotowania:

Banany umyć w zimnej wodzie, obrać, pokroić na średniej wielkości kawałki, obtoczyć w mące pszennej, jajku i bułce, lekko podsmażyć na maśle. Polać miodem, obsypać drobno pokrojonymi pistacjami i migdałami. Można wstawić do piekarnika na 15min, albo jeść odrazu.

 

Deser na uspokojenie i poprawę humoru

Składniki: (przepis na dwie porcje)

 

3 łyżki lodów waniliowych

4 łyżki lodów truskawkowych

pół banana(jak kto lubi można i więcej 😉 )

dwie ćwiartki obranego jabłka

4 łyżki wiśni

3 łyżki muesli bakaliowego

3 łyżki miodu

kilka listków melisy

 

Lody nakładamy do pucharków, na nich kładziemy owoce, obsypujemy muesli, polewamy miodem i dekorujemy melisą.

 

Krem miodowo-brzoskwiniowy

Składniki: (przepis na 2 porcje)

 

4 brzoskwinie(lepiej świeże niż z puszki)

pół szklanki słodkiej śmietany tortówki(30%)

żółtko

2 łyżeczki miodu (najlepiej z akacji)

1 łyżka stołowa dobrego koniaku

1 łyżeczka żelatyny

2 łyżki wody

 

Żelatynę mieszamy z wodą. Brzoskwinie wkładamy do miseczki i zalewamy wrzątkiem, zostawiamy na kilka minut, sciągamy skórkę, wyciągamy pestki i miksujemy malakserem. Dodajemy miód i koniak, dalej miksując. Na koniec dodajemy żelatynę i mieszamy. Ubijamy śmietanę, dodajemy żółtko i mieszamy delikatnie dodając powoli masę brzoskwiniową. Wstawiamy do lodówki na dwie godziny.

 

Sałatka owocowa w sosie miodowym

Składniki :(przepis na około 5 porcji)

1 średniej wielkości ananas

duży banan

2 brzoskwinie

2 jabłka

spora kiść winogron (najlepiej granatowe)

sok z wyciśniętej pomarańczy

6 łyżeczek stołowych likieru pomarańczowego

4łyżki miodu

pełna szklanka jogurtu

 

Owoce umyć, obrać, pokroić w plasterki(oprócz winogron), wrzucić do miski. Wszystko polewamy sokiem i likierem, a także masą jogurtowo-miodową. Odstawiamy do lodówki na pół godziny.

Więcej ciekawych przepisów na miód znajdziesz na blogu Tomka Miodka – http://www.tomekmiodek.pl

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge