Warzywa, które leczą. Po jakie produkty warto sięgać?

tych wspaniałych darach natury. Dieta, w której pojawiać się będą one regularnie, może każdemu z
nas przynieść wiele korzyści. Po jakie warzywa warto zatem sięgać? Jakie substancje lecznicze
można w nich znaleźć?
Zdrowa dieta nie może się obejść bez kapusty. To warzywo jest cenione głównie ze względu na
zawartość substancji, którą nazwano „czynnikiem antywrzodowym”. Nazwa ta najlepiej świadczy o
charakterze leczniczym owej substancji. Nic więc dziwnego, że po kapustę tak chętnie sięgają
osoby cierpiące z powodu wrzodów żołądka oraz jelit. Kolejnym warzywem, którego zdrowa dieta
pomijać nie powinna, są buraki. Warzywa te dostarczają do naszego organizmu sporo witamin i
minerałów. Znajdują się z nich również dwie ważne substancje lecznicze. To betanina, która
doskonale wpływa na stan naszej wątroby, oraz betanina, która pomaga nam w prowadzeniu
skutecznej walki z tymi bakteriami, które atakują nasze jelita. Tym osobom, które potrzebują
dodatkowego wzmocnienia, pomóc mogą z kolei karczochy. Są to bezcenne warzywa i dla tych
osób, którym dokuczają choroby wątroby. To zasługa znajdującej się w karczochach cynaryny,
która wspiera regenerację tego ważnego narządu i jednocześnie pomaga obniżyć zawartość tłuszczu
we krwi. Przed zaburzeniami flory bakteryjnej jelit oraz problemami związanymi z pracą
pęcherzyka żółciowego chroni natomiast rzodkiew, dzięki której nasze menu może się stać jeszcze
ciekawsze. Marchew, będąca w Polsce warzywem niezwykle popularnym, pomaga z kolei w walce
pomaga w walce z licznymi problemami żołądkowymi, można z niej tez korzystać w przypadku
problemów z kolką żołądkową. Przy problemach z trzustką pomocna będzie dieta, w której ważne
miejsce zajmie szpinak, z kolei problemy związane z cholesterolem pomoże rozwiązać czosnek. Te
cenne warzywa to naturalne leki, a jednocześnie ważne składniki wielu potraw. Im częściej będą się
one pojawiały na naszych talerzach, tym lepiej dla nas i naszego zdrowia. Dieta pełna tych warzyw
pomoże nam przecież w walce z licznymi chorobami i sprawi, że nasz układ pokarmowy dłużej
będzie mógł sprawnie pracować.
Maj 11, 2016 - 11:05 am
Nie zapominałabym jeszcze o roślinach strączkowych, które są bogate w magnez, oczywiście w rozsądnych ilościach, aby nie narazić się na nieprzyjemne dolegliwościami z wzdęciami na czele ;).
Ania ostatnio opublikował…Jak sobie radzić ze zmęczonymi oczami?